СЕЛОТО НА ТАЛАСЪМИТЕ, сезон 2007/08

"Селото на таласъмите", апокалиптична комедия от Димо Дешев, постановка Юри Статков, сценограф Надежда Митева, музикално оформление Жени Монева, участват: (по реда на появяване) Любомир Бояджиев (Лало), Петър Митев (Вълчо), Неделчо Стойчев - Дежо (Върбан с гъската), Ирина Константинова (Кукавела), Людмила Димчева (Кукавела), Делян Дъбов (Сандо, І-ви глухоням), Данчо Колев (Рико, ІІ-ри глухоням, Йово), Ирина Димитрова (Нушка), Цветана Горкиева (Момичето-изкушение), Детелин Кандев (Поп Пундьо), Драгомир Григоров (Старецът), Николай Христанов (Тони Блеър), помощник режисьор Елена Апостолова, художник-изпълнител Тодор Деков, премиера 04 октомври 2007 година.
Снимки от спектакъла "Селото на таласъмите"
"Внимавай за какво се молиш, защото може и да ти се даде.” Тази иронична поговорка е в основата на нашия разказ за духа на България, за страстите български. Странни и абсурдни са нашите герои, но когато се вгледаш по-внимателно в тях със сигурност ще съзреш и много от своите собствени мисли, постъпки, радости и скърби.



Ние сме разказали историята им с много чувство за хумор, защото вярваме, че именно това чувство е помогнало да оцелеем като народ в “тази държава, която сме си направили на кръстопът – там дето си правят кефа ветровете!” – според думите на един от героите.
Защото всеки от тях, нашите герои, е всъщност част от духовния свят на българина. Те са и плахи и съмняващи се, и иронични и скептични, милостиви и изкусителни, търсещи и патетични – малък пъзел, чието подреждане в хода на пиесата ще ни разсмива, а когато тя завърши, се надяваме и да ви трогне.
Така, че ето – ние Ви каним да влезете в таласъмския ни, иронично – гротесков свят на вайкане, обреченост, провокативност и патетика – и дано се забавлявате и Вие с нашата апокалиптична комедия на (за) страстите български.
И да не забравяме – все пак – Господ е българин! Нали?                                                                   от режисьора